Fauvisme

Lesbrief 2

Leeftijd: 6 tot ?


Doel:

 • Het begrijpen van kleur en composities door stukken papier zonder ook maar een schets of tekening na te bootsen

 

Benodigde materialen:

 • papier (verschillende kleuren)
 • lijm
 • schaar                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Henri Matisse
                                                                                           Icarus (Jazz), 1947
                                                                                           Geknipt en gesneden papier

 1. Introductie van Matisse.
 2. Breng sommige werken van Matisse in de klas en bespreek hoe hij  knipt en snijdt. In zijn recentere jaren werkte hij in een rolstoel en was niet in staat om nog te schilderen. Matisse verklaarde dat zijn knipsels zijn beste werk waren.
 3. Ga met de opdracht samen te werk en vorm met drie verschillende kleuren van een tijdschrift of ander document wat niet meer gebruikt wordt tot een andere vorm.
 4. Het idee is het zien van ontbrekende delen en wat je kan doen met stukken papier die je verwijdert hebt uit het tijdschrift of document.
 5. Plak de stukken papier op een wit vel.
 6. Aan het einde van de les laat je het werk aan iedereen zien om zo een kleine discussie op gang te brengen van wat je nu gemaakt hebt.