De Stijl

Lesbrief 1 Leeftijd: 10 - ?

Pieter Cornelis Mondriaan

1872 - 1944Mondriaan wordt in 1872 geboren in Amersfoort. In 1892 behaalt hij zijn akte handtekenen en perspectief. Hij verhuist naar Amsterdam en in de komende jaren wordt hij lid van verschillende kunstverenigingen. Mondriaan gaat schilderen en schildert voornamelijk landschappen. In 1897 exposeert hij voor het eerst bij Arti et Amicitiae en St.Lucas. Tot 1910 exposeert hij daar jaarlijks.


Rond 1900 schildert hij vooral onderwerpen uit de stad en omgeving van Amsterdam, zoals boten, fabrieksterreinen, landschappen en baggermolens. In 1911 verhuist hij (voor de zoveelste keer) naar Parijs. Daar maakt hij schilderijen met kubistische invloeden erin. In 1912 schildert hij de bekende bomenserie.

Hij gebruikte daarbij vooral de kleuren geel, rood, zwart, blauw, grijs en wit. Dit combineerde hij op het laatst met strakke horizontale en verticale lijnen.


ROOD, GEEL en BLAUW


Nu is het jouw beurt om in de stijl van Pieter Mondriaan te schilderen .


Benodigde materialen:


 • Een blad papier wat aardig stevig is of een achterkant van een poster of een stuk hout of board dat wit geschilderd moet worden.
 • Verfkleur rood, geel, blauw, zwart & wit.
 • (Paintbrushes, water, reservoir etc.)
 • Een goede hoek.
 • Pencelen.
 • Zwarte markeerstiften.
 • Bestudeer een schilderij van Mondriaan voordat je gaat beginnen.


**Je kan ook potloden gebruiken in plaats van verf.

Werkwijze:

    Eerst zet je lijnen op het papier, maar maak gebruik van de juiste hoeken. Je kan de lijnen overal zetten waar je maar wilt. Maar ik geef je toch een aantal tips.

*Verdeel het papier door zes horizontale lijnen van het ene eind tot het andere eind van het papier.

*Daarna teken je vier verticale lijnen van boven naar beneden, (gebruik het gehele blad)


 1. Wanneer je klaar bent met de zes horizontalen lijnen en de vier verticale lijnen, pakken we de markeerstift en gaan nogmaals over de lijnen heen zodat er een dikke lijn ontstaat.
 2. Nu moet je een net van lege witte ruimtes zien.
 3. Kies enkele lege ruimten en schilder of kleur ze met de kleuren rood, geel en blauw
 4. Laat de kleur niet overheersen. Laat veel witte ruimten over. Houdt het erg simpel dan krijg je het mooiste resultaat.

   Dit is alles wat je moet doen. Veel succes!